Sol, sommer & hagebelysning

Sol, sommer & hagebelysning

Når teppet av snø begynner å forsvinne og de første, varme solstrålene begynner å titte frem er vi nordmenn kjappe med å trekke ut i hage og på veranda. Om du har en liten balkong såvidt med plass til et lite cafésett, og må inn for å bytte mening eller du har stor hage med tilhørende terrasser så elsker vi såkalt "outdoor living". Når kvelden kommer og mørket sniker seg innpå behøver du gjerne noe belysning - men hva skal en velge? Her er noen små tips til hvordan velge riktig belysning til nettopp ditt uteområde.

 

 

Generell belysning:

I mange hus har vi gjerne det vi kaller generell utebelysning - det vil si de veggmonterte lampene, pullerter og stolper som du skrur på hver kveld når mørket faller. Før i tiden var dette veldig enkelt - du hadde et par lamper ved inngangspartiet ditt og gjerne en portstolpe eller 2 om du hadde en port inn til gårdsrommet ditt, men formålet med disse var litt dekorativt, men for det meste for å lyse opp. Idag er utebelysning noe helt annet. Markedet oversvømmes av produkter pga høy etterspørsel etter design både med selve lampen, men også lysdesign. Visualiser hvordan du ønsker at huset ditt skal fremstå, gjerne også om det er spesielle områder av huset eller uteområdet du vil belyse ekstra som en gangsti, terrasse eller sosial sone. Bruk gjerne pullerter langs en mørk gangsti, nedfelte uplights for å merke av et spesifikt område, innfelte downlights i trappetrinn for å bedre belyse trappen og selvfølgelig gi et lekkert inntrykk.Hagebelysning og definerte soner:

Hagebelysning - det kan være et vidt begrep. Gjerne du har busker, blomster eller trær du ønsker å belyse. Da finnes et stort utvalg med uplights på spyd som du selv kan montere og justere hvordan du selv ønsker. Gjerne du ønsker å definere et blomsterbed med noen solcelledrevne LED lamper, fiffe opp den avslappende sosiale sonen med noen behagelige LED lysslynger eller LED baller som setter stemningen utover kvelden. Har du en leilighet i en bygård med en liten balkong, en LED lysslynge eller en trådløs bordlampe med høyttaler gjøre balkongen mye mer innbydende og kvelden triveligere.

Det å dele inn ditt uteområdet i definerte soner kan være med på å skape et helhetlig, lekkert uttrykk. En sone for avslapning med en god bok, en sone for spising og sosialisering med venner og familie. Det kan også gjøre det enklere å velge belysning til de forskjellige sonene når du har et formål med hver sone.

 

Forrige artikkel Kunstig juletre
Neste artikkel Hvordan velge riktig bordlampe