Tips til plassering av belysning

Her finner du råd og tips til plassering av belysning i alle rom.

Baderom

Du bør helst ha lys fra begge sider når du speiler deg, for å unngå skygger. Et alternativ kan være lys fra en lampe fra oversiden, hvis speilet er bredt og det blir mer enn èn meter mellom sidelysene. 

Badet bør ha generell god belysning, for eksempel med taklampe eller downlights. (Tips om downlights finner du her) (Les mer om IP grader her)

Det er en fordel at lyset kan dimmes, enten du skal på badet om natten eller du bare ønsker å skape litt spa-følelse.

Soverom

På hver side av en dobbelseng passer det med en dimmbar lampe som både dekor- og leselys.

Ved bruk av taklampe på soverom er det anbefalt dimmer for å skape en hyggelig atmosfære og for å slippe å vekke partneren om morgenen. En takskinne med lys mot garderobeskapet er smart, her anbefales Led-pærer med god fargegjengivelse.

Stuen

Hvis du har for få lyskilder, gir det et flatt og dominerende lys som er ubehagelig for øyet. Stuen bør derfor ha en variasjon av lyskilder som dekker ulike behov. Plasser gjerne forskjellige lamper i forskjellig høyde for å få en variasjon. Lys på kunst , reoler, frukt og planter gir liv i stuen. Wire og skinner kan være et godt alternativ her. Avstanden til mellom vegg og takskinne / downlights bør være 40-60. Husk å planlegg godt for å ikke ende opp med en spott rett over en bokhylle.

Utnytt lyset 100% ved å lyse opp vegger og kunst, ikke rett lyset mot døråpninger eller vinduer. 

Ofte sitter man i stuen og driver med håndarbeid osv, her vil en stålampe med bevegelig spot være aktuell. Man slipper å genere andre med sterk belysning da man kan rette dette mot det en selv driver med.

Det er viktig med dimmere i stuen, slik at lyset enkelt kan tilpasses situasjonen.

Lyset skal først og fremst treffe flater som øyet hviler på. Du kan også bruke lamper som lyser oppover mot taket, og på den måten sprer lyset i rommet.

 

 

Kjøkken

Om du ønsker en pendel over spisebordet bør denne henge 40-60 cm over bordplaten, målt fra underkant av lampen, da kan man snakke med vedkommende på andre siden av bordet uten å bli genert av lampen. Velg gjerne en pendelskinne med to eller flere lyspunkter. 

God allmennbelysning er nødvendig på kjøkkenet, men du må passe på at lyset verken blender eller skygger ved arbeidsbenken. Om du har downlights, bør disse plasseres ved kanten av benkeplaten. Da vil du få lys til overskap og ned på benken.

Bruk gjerne indirekte belysning med skinner der spottene lyser mot vegger og skapdører.

Ved vinduet kan du henge opp pendler som lyser opp kjøkkenbenken.

Lys under overskap er også veldig viktig, her anbefaler vi å felle inn led spotter med god RA-index / høy fargegjengivelse i en ekstra plate under skapet eller bruke en armatur med ferdig spotter. Alternativt en lystoffarmatur med stikkontakt. Lys under overskap bør være nær lyslisten slik at det ikke blender når du sitter ved bordet.

Husk at det er ekstra vanskelig å lyssette et høyglanskjøkken. Uheldig lyssetting kan gi gjenskinn og fettmerker på kjøkkeninnredningen vises ekstra godt. 

Gang

Hvis det er snakk om entrèen , kan en fin taklampe gi et godt førsteintrykk. En slampe som sitter godt oppunder taket slik at ingen stanger.

Downlights eller takskinne med spotter er egnet til å lyse opp vegger og garderobeskap. Du kan også plassere ledlys inni garderobeskap. F.eks ledstrips.

I en lang og smal gang kan det være smart med en wire fremfor en takskinne. En wire deler ikke opp takflaten like mye som en skinne.