Belysningsguide til hjemmet ditt

31. mar 2023

Hjemmet ditt er ditt fristed, fylt med omtenksomt utvalgte brikker for at du skal føle deg komfortabel og rolig. Det er derfor viktig at belysningen i hvert rom er et supplement til rommet, ettersom lys sterkt påvirker hvordan du oppfatter omgivelsene dine. Når det gjelder belysning i hjemmet, kan det være vanskelig å vite hvor du skal begynne. Ferm Living har i samarbeid med lysekspert Marianne Tuxen samlet en belysningsguide med tips om hvordan du bedre kan belyse hjemmet ditt. Les Marianne sine ekspertråd om hvordan du best kan bruke belysning for å gjøre hjemmet ditt til et rolig og fantastisk sted der du vil tilbringe mest mulig tid.

IDENTIFISER STILEN DIN

Det første Marianne gjør når hun jobber med en klient, er å finne frem til deres spesifikke stil: “Det første jeg gjør er å besøke rommet jeg designer for. Hvis det er et privat hjem, vurderer jeg umiddelbart smaken og stilen til personen som bor der - foretrekker de moderne, sammenkoblede interiører, eller er det mer en kunstnerisk, lunefull atmosfære? Det er det første som informerer om prosessen, fordi vi som mennesker liker å se på vakre ting - en lampe er ikke noe unntak. ”

Å finne skjønnhet i et av de mest grunnleggende behovene til en husholdning - å kunne se rommet - er en integrert del av Mariannes jobb. "Det som er vakkert er forskjellig for hver av oss - det er derfor det er viktig å definere synspunktet ditt." Når det gjelder å lyse opp hjemmet ditt, begynn med å definere din egen personlige stil: leter du etter lamper med rene, rolige former og teksturer, eller foretrekker du belysning som gir en uttalelse og intriger din nysgjerrighet? For en lampe med et moderne preg kan du dra til enkle, strukturerte linjer og materialer som messing, metall og stein. For en mer lekfull, lunefull stemning, se etter uregelmessige, organiske former og uventede teksturer som uglasert keramikk og naturlige fibre, som kurv eller rotting.

Lampen med organisk form på bildet heter Hebe. Den kommer i flere størrelser og farger. Se de her.

Fokus på rommet

Når du har fått tak i "lampestilen" du liker, er det på tide å gå videre til å definere rommet. “Belysningen i et rom definerer hvordan du opplever det rommet. På det mest grunnleggende nivået må du kunne se omgivelsene dine, og for det bruker du det jeg kaller generell belysning. Vanligvis er det et mykere bredspektret lys som er lett tilgjengelig så snart du kommer inn i et rom. Ofte er det taklampe - men det trenger ikke være. Vegglamper kan være en like flott måte å introdusere generell belysning i et rom. ”

Når rommet ditt er definert av generell belysning, er det på tide å introdusere lamper med mer konsentrert lysstyrke: “Hvordan du bruker rommet er integrert i hvordan det trenger å bli belyst. Tenk på hvor du trenger oppgavebelysning - det er annerledes for forskjellige rom. Benkeplater på kjøkkenet og skrivebordet eller arbeidsområdet trenger mindre lyskilder som gir et sterkere, mer konsentrert lys. Men på barnerommet, er det viktigste at du lager et rom der barnet ditt føler seg trygt. Mange barn er redde for mørket, i så fall trenger de et koselig, diffust lys som vil gi dem trøst hvis de tilfeldigvis våkner om natten. ”

VARIASJON ER NØKKEL

En av nøklene til komfortabel belysning i hjemmet, avslører Marianne, er variasjon. “Lyset i et rom skal aldri være helt jevnt. For å skape en innbydende, koselig atmosfære, må du jobbe i nivåer. Dette gjelder både lysstyrke og plassering. Når du plasserer lampene dine, kan du prøve å plassere dem i forskjellige høyder, slik at lyset gir deg en følelse av dybde i din oppfatning av rommet. Når det gjelder lysstyrke, må det generelle lyset vårt være mykere enn det som brukes til oppgavebelysning - ellers vil du oppdage at du alltid anstrenger øynene dine - selv om du er i et usedvanlig lyst rom.

Lampene på bildet finner du her. Du kan sette sammen din egen lampe med collect-serien.

MARIANNES BESTE TIPS:

- Definer din egen stil
Med så mange forskjellige metoder og belysningssjangre er det viktig å identifisere hvilken type lampe du leter etter. Som med alt i hjemmet, blir lampen en følgesvenn i din daglige rutine, og skal bidra til at rommet ditt føles som deg. Få en oversikt over interiøret ditt og prøv å verbalisere hvordan du best vil beskrive det - moderne, minimalistisk, country eller vintage, for eksempel? Vanligvis har du ikke bare en ensartet stil - det vil være en kombinasjon - men disse søkeordene vil hjelpe deg og gi deg et utgangspunkt for det du leter etter.

 

- Definer Space
Belysning er integrert i hvordan vi oppfatter formen og dimensjonen til et rom. Generell belysning skal belyse rommet i det store og hele, mens mindre, mer konsentrerte lyskilder gir oppgavebelysning der det er nødvendig. Ikke glem å variere lysstyrken, samt høyden lampene er plassert for å gi en følelse av dybde.

 

- Lumen over watt
Vanligvis ser vi bare på antall watt når vi kjøper en lyspære. Med en gammeldags lyspære visste du nøyaktig hvor sterkt lyset ville være fra antall watt, mens lysstyrken til moderne LED-pærer - mens de er mye mer energieffektive - kan variere fra pære til pære, selv om de har det samme effekt. Prøv derfor å sjekke lumen (lm) på pæren du kjøper i stedet, da dette vil gi deg en mer nøyaktig indikasjon på lysstyrken. Se etter lm på pakken - jo høyere lumen, jo lysere er lyset. En 60-watt pære skal sammenlignes med 800 lm, mens en 40-watt pære skal være rundt 470 lm.

 

- Gjør det koselig
Utvilsomt er det viktigste med å lyse opp hjemmet ditt at du skaper en behagelig, komfortabel plass du vil tilbringe tiden din i. Det betyr forskjellige ting i forskjellige rom - kontoret skal ha konsentrert arbeidsbelysning som er lysere enn den generelle belysningen, mens soverommet passer best med myk belysning konsentrert rundt sengegavlen.

Lampen på bildet heter Arum, se hele serien her. Den kommer som bord, gulv og to varianter av vegglampe. Samt to farger, Sort og Cashmere.