Våtromssoner på badet

6. jan 2022

Når du skal velge belysning til baderommet er det viktig å tenke på soneinndelinger for våtrom. 
Dersom høyden fra gulvet og opp til lampen er over 225 cm, er det ingen spesielle krav.

Områdedefinisjoner:

Sone 0: er den innvendige delen av et badekar eller dusjkar. For dusj uten dusjkar er sone 0 begrenset av et horisontalt plan, 10 cm over det ferdige gulvnivå og innenfor kabinettet/badekar.

Sone 1: Vertikalt plan over dusj eller badekar, evt. 0-60 cm fra dusjhodet (225 cm over gulv = sone 2). Sonen begrenses ellers av gulvet og et plan 225 cm over gulvet.

Sone 2: Fra sone 1 og 60 cm utover. Begrenses av gulvet og et plan 225 cm over. Alt 225 cm over gulv, er utenfor sone 2. Her kan du stort sett bruke alle lamper. Ta gjerne kontakt med oss dersom du er i tvil.

Øvrige områder (tidligere sone 3): Er resten av baderommet utenfor de øvrige sonene. Det er tillatt med belysningsutstyr (IP44 og IP20) av Klasse I (enkeltisolert med jord), Klasse II (dobbeltisolert) og Klasse III (lavvolt).


Vedrørende krav som stilles i de forksjellige soner, beskyttelse mot vann og støv, henvises det til gjeldende installasjonsforskrifter NEK 400. Installasjonsen skal foretas av fagmann.

I sone 0 og 1 er det ikke tillatt å montere belysningsutstyr for nettspenning (240V). Det må påses at alle elektriske forbindelser er godt tiltrukket, at det er god forbindelse samt at alle koblinger er riktig koblet. En dårlig forbindelse medfører stor brannfare. Dette er spesielt viktig når man jobber med lavvolts belysning, 12V og 24V, da det normalt blir høyere strømstyrker.

Minimumskrav IP-grad 240V 12V
Innendørs (utenom baderom): IP20 IP20
Baderom sone 0: Ikke tillatt IPX7
Baderom sone 1: Ikke tillatt IPX4 / IP44
Baderom sone 2: IPX4 / IP44 IPX4 / IP44
Utenfor sone 2 / øvrige områder IP20 IP20


IP23 = Regnsikker
IP24 = Sprutsikker
IP45 = Spylesikker

Enten du gjør deg klar om morgenen, tar en avslappende dusj eller besøker toalettet om natten - riktig belysning forbedrer opplevelsen.

Vegglamper til baderom

Vi starter og avslutter vanligvis dagen foran speilet på badet, og god belysning rundt speilet like viktig som taklyset. 

Ved speilet er det kanskje ekstra viktig å være litt praktisk med belysningen. Man behøver lys for å sminke seg, lys for å barbere seg og godt nok lys for å sjekke at en har pusset tennene godt nok. Ved speilet er det faktisk best å ha lys på begge sider, for å få en jevn belysning uten skygger. Opalhvitt glass er da mest praktisk fordi en unngår å se rett på lyskilden, og det gjør lyset mykere for øyet og for ansikt. 

Berend baderomslampe Lightup

Mange velger likevel å ha lys over speilet. Det fungerer fint det også, noen ganger veier en kul lampe rett og slett mer enn skyggene som faller under nesen. Og så er det faktisk slik at faller man først for en lampe, så er det nettopp den lampen man skal ha. Og slik du ser på bildene under her så gir disse lampene en utrolig tøff effekt både på vegg og på speil. Disse lampene passer fint for den som vil ha en enkel og strømlinjeformet stil på badet, i tillegg til at lampen har energieffektive Led-dioder som er innebygget.

BADEROMSLAMPE IP S16

Denne lampen finner du her.

Hali baderomslampe Lightup

Denne lampen finner du her.

Se vårt store utvalg av vegglamper til baderom her.

Taklamper til baderom

Montering av innfelte spotter i taket gir et jevnt lys som lyser opp hele rommet. Hvis du ikke er stor fan av innfelte spotter, kan du enkelt lyse opp rommet med taklamper. Se våre taklamper som er godkjent for baderom her.

Trender til baderom

Baderomsdetaljer i messing og sort er HOT,  og trender på baderom! Det er de små detaljene på badet som utgjør den store forskjellen, og vi bruker messinghåndtak, messingkran og messingdetaljer i dusjen. Messing tilfører ekstra varme og glød til rommet, og vi har dem både i moderne og klassisk stil. Det er også populært med sorte smijerns glassvegger til dusjen, sorte armaturer og vasker, og prikken over i-en da må det være lamper med detaljer i sort. Vi har selvfølgelig et stort utvalg lamper i messing og sort til badet. Vi har også baderomslamper med tekstilskjermer. Hos Lightup finner du baderomslamper fra kjente merkenavn som Ifø electric, Astro Lighting, Nordlux, Belid og mange fler.

Se all vår baderomsbelysning her.