Gode råd til utebelysning!

31. mar 2023

Vinteren er den perfekte tid for å planlegge godt lys for uteområdet ditt. Enten du har en stor hage, en mindre veranda eller en viltvoksende skog utenfor stuevinduene dine, så kan hele inntrykket endres ved hjelp av riktig belysning. Kanskje har du allerede tenkt over at det er litt for mørkt enkelte steder i hagen din? Spesielt nå om vinteren er det lett å se hvor det er mørkest rundt huset. Kanskje ønsker du å benytte deg av uteområdene dine litt lenger utover høsten? Eller har du kanskje litt for dårlig opplyst gangvei mellom bilen og inngangspartiet? Med litt planlegging og god veiledning kan man få det riktige lyset akkurat der man trenger det mest. Et godt opplyst uteområde, kan få rommet du står i, enten det er stuen eller kjøkkenet, til å virke mye større fordi blikket trekkes utover, og dermed økes romfølelsen. Har du også innredet uteområdet ditt med møbler og planter, og belyser deretter, vil inntrykket være en helt annen, enn om man titter ut av vinduet og ikke ser annet enn stummende mørke. Man trenger lys for å se hvor man går, og man kan bruke lys for å rette fokus på det man vil fremheve. Har du et flott gammelt tre, eller et bugnede blomsterbed, kan disse være fine å belyse og sette fokus på. Eller om du har en naturtomt med en fjellknaus, eller en pent opparbeidet sti. Rett lys gir rett fokus og skaper en helt annen stemning enn når det er ingen belysning i det hele tatt. Ikke minst kan man nyte uteplassen sin lenger om kveldene når mørket sniker på igjen.

Her er noen gode tips til deg som skal planlegge lys i hagen din...

1) Tegn opp uteområdene , planlegg hva du vil ha belyst.

2) Ta med deg en lommelykt ut i mørket, og prøv deg frem!

3) Planlegg funksjonslyset først. Det vil si områder der lyset har en viktig funksjon. Som å lyse opp gangveier, trapper, inngangsparti eller ved garasje. Det aller viktigste er at du ser hvor du skal gå!

4) Hva er det du ønsker å fremheve i hagen din? Et pent tre, et lite dukkehus eller en liten dam blir veldig stemningsfullt med belysning på. Sett lys på det du ønsker å fremheve.

5) Tenk på fra hvilken vinkel du vil se det som skal belyses fra. Skal du se det fra stuevinduet? Fra innkjørselen? Fra gata?

6) Belys området der dere har utemøbler og grill også. Så har man mulighet til å sitte lenger ute en sen sommerkveld, og utover høsten.

7) Få hjelp med riktig type lyskilde! Det finnes mange typer lyskilder som bruker lite strøm og som varer lenge. Ikke minst er det viktig å få hjelp til å velge rett pære med rett lysstyrke og rett farge på lyset.

8) Boligen din kan også belyses utenfra. En lang vegg kan brytes opp med en lang lysstråle, eller en opplyst veranda kan virke ekstra imøtekommende og hyggelig.

Se vårt utvalg av utebelysning her.