Tom Dixon- om å skape gull av skrap

13. apr 2023

Han startet sin karriere i et møkkete og slitent bilverksted, blant bildeler og skrapmetall. Der skapte han gull av skrap. Jepp, det er faktisk Tom Dixon vi mener.

Han ble født i 1959, i Tunisia, men flyttet som liten til England der han har bodd til den dag i dag.

Han fullførte aldri studiene sine ved Chelsea School of Art, men startet istedet å spille bass i et rockeband. Han utviklet også en stor interesse for motorsykler, og det var under hans arbeid med å reparere sykler at hans store talent skulle våkne til liv. På bilverkstedet kunne han eksperimentere med metallsveising, noe som endte med at han laget møbler ut av gammelt skrap. Han var tydeligvis inne på noe, for etterhvert fikk han solgt noen av arbeidene sine, og på midten av 80- tallet skulle hans arbeid bli mer og mer anerkjent. Han ble kjent som "den store selvlærte designeren som skapte kunst av skrap".

Mot slutten av 80-tallet ble han ansatt av den italienske møbelgiganten "Capellini" som han designet den ikoniske "S" stolen for. Denne stolen ble hans gjennombrudd, og den står utstilt i flere museum, bl.a på "Museum of modern art" i New York.

Han skulle så bli ansatt som "Head of Design" ved interiørkonseptet Habitat i 1998, hvor han arbeidet helt til 2008, da etterhvert som kreativ direktør. Under hans regi skulle Habitat få en lønnsom fornyelse. Og Habitat er en internasjonal bedrift i dag som også har nå etablert seg i Norge.

Hans design er nå stilt ut på noen av verdens mest kjente museum, slik som Victoria & Albert Museum, Museum of Modern Art i New York og Tokyo, og Centre Beaubourg. I år 2000 mottok Tom Dixon den prestisjefylte prisen "Most Excellent Order of British Design" av hennes majestet Queen Elizabeth. Ganske bra for å være selvlært, eller hva?

Tom Dixon som selskap ble etablert i år 2002. Og det er nå vi kan nyte fruktene av hans arbeid. I tillegg til alle de flotte lampene, møblene og te-lysholderene, for å nevne noe, så har selskapet innredet og designet flere prestisjefylte prosjekt for restauranter, hoteller og butikker.

Vi har flere av Tom Dixons lamper i nettbutikken vår og ikke minst de populære Etch telysholderne. Hvem ønsker seg vel ikke noe fra Tom Dixon til jul?