Baderom - Lystips og guide til våtromssoner

7. sep 2023

Enten du gjør deg klar om morgenen, tar en avslappende dusj eller besøker toalettet om natten - riktig belysning forbedrer opplevelsen.
Det er forskjellige faktorer du bør være oppmerksom på når du installerer lys på badet. For å være sikker på at du velger riktig, gir vi deg her veiledning for belysning av baderom.

 Helva Nordlux

Baderomsbelysning er en viktig del av enhver baderomsdesign, og den spiller en avgjørende rolle for både funksjonalitet og estetikk. Her er noen viktige aspekter ved baderomsbelysning:

  1. Funksjonell belysning: Baderommet krever forskjellige typer belysning for ulike oppgaver. Generell belysning gir en jevn, godt opplyst atmosfære i rommet, mens oppgavebelysning er fokusert lys som brukes for detaljerte oppgaver som barbering eller sminking. Speilbelysning er spesielt viktig for å unngå skygger og gi god synlighet for ansiktet.

  2. Vannsikkerhet: På grunn av det fuktige miljøet i baderommet er det viktig å velge belysningsarmaturer som er spesifikt designet for å være vannsikre eller dampbestandige. Dette bidrar til å forhindre kortslutninger og øker levetiden til belysningen. Vi forklarer IP-grad lenger ned på siden.

  3. Belysningsarmaturer: Det finnes en rekke baderomsbelysningsarmaturer å velge mellom, inkludert taklamper, veggmonterte lamper, innfelte downlights, speilbelysning, og dusjbelysning. Valget av armaturer avhenger av rommets størrelse, stil og individuelle preferanser.

  4. Dimmere: Å installere dimmere gir deg muligheten til å justere lysstyrken etter behov. Dette er spesielt nyttig for å skape en avslappende atmosfære om kvelden eller om morgenen når du trenger sterkt lys for å våkne opp

  5. Stil og design: Baderomsbelysning kan også bidra til å forbedre rommets estetikk. Velg belysningsarmaturer som passer til baderomsinnredningen og skaper den ønskede stemningen. Moderne, minimalistiske, tradisjonelle og rustikke stiler er bare noen av alternativene å vurdere. Vi har noe for alle.

  6. Plassering: Plasser belysningsarmaturene strategisk for å unngå blending og for å sikre god dekning av belysningen i hele rommet. Forhør deg gjerne med din elektriker om du er usikker her.

Bilde over: Tinia baderomslamper

Husk at baderomsbelysning bør kombinere funksjonalitet med estetikk for å skape en behagelig og praktisk atmosfære i baderommet. Det er også viktig å sørge for at all installasjon og elektrisk arbeid utføres av kvalifiserte fagfolk i samsvar med gjeldende sikkerhetsstandarder.

Malaika nordlux

Bilde over: Malaika baderomslamper

Belysning til makeup og barbering

Vi starter og avslutter vanligvis dagen foran speilet på badet, og god belysning rundt speilet like viktig som taklyset. Hvis du installerer en lampe over eller vertikalt ved siden av speilet, forhindrer du at lyset kaster skygger i ansiktet ditt når du sminker deg, barberer deg eller pusser tenner.

 Helva eik Nordlux

Bilde over: Helva baderomslamper

Lys opp dusjområdet

Lyset i dusjområdet skal være både funksjonelt og avslappende. Hvis dusjen din har et fast dusjhode, bør du unngå å installere innfelte spotter rett over det. Lyset vil ikke være bra, siden dusjhodet vil dekke mye av lyset.


Installering av LED-spotter som skjult taklampe gir et mykt lys og en følelse av naturlig dagslys.

Generell belysning

Dersom du ikke er fan av innfelte spotter har et stort utvalg av taklamper til baderom, dette er lamper som gir godt med generelt lys til rommet. Denne må på plass i tillegg til speilbelysning.

På bildet under viser vi OJA taklampe fra Nordlux. Det er en smart og stilren taklampe, den er bare 2,5cm i dybden. Velg selv fargetemperatur med bryteren. 
Lampen har 3 funksjoner som styres av en ordinær av og på bryter. 
1: Skru av / på 1 gang: 4000K kald hvit farge på lyset - Mye lys.
2: Skru av og på 2 ganger: 3000K varm hvit farge på lyset. 
3: Skru lav og på 3 ganger: 3000K varm hvit farge : 20% styrke: Nattlys / morgenlys. 

 

Bilde over: Oja taklampe

OJA lampen kommer i mange forskjellige utgaver, med forskjellige funksjoner. Finn den som passer for deg her.

Lamper med nattlys

Når du besøker badet i løpet av natten, vil du ikke bli vekket for mye av belysningen på badet.
Vi har feks Helva Night lampene som har to lysinstillinger, se bilde under. Du finner de i butikken her.


Bruk av LED-strips eller vegglamper, som under veggmonterte skap eller bak toalettet, gir også et behagelig og ikke for sterkt lys. 

Speil med lys til baderommet

Vi har flere varianter av flotte speil med integrert lys til baderommet. Dette er både praktisk og stilrent. Dovina speil på bildene under kjøper du her. 

 

Baderomslampe med høytaler

Med Djay kan du nyte en deilig dusj akkompagnert av den perfekte atmosfæren og favorittmusikken din. Djay kombinerer elegant lysdesign med en funksjonell Bluetooth-høyttaler som kan styres fra smarttelefonen eller nettbrettet. Nordlux Smart-appen lar deg styre musikken, dimme og justere lyset fra kjølig til varmhvitt og velge mellom millioner av farger. Den høye IP-klassifiseringen (IP44) gjør Djay egnet for fuktige områder som badet, men den er også perfekt på kjøkkenet eller barnerommet. Du finner den her!

 

Baderomslamper i trefolie

Baderomslamper med detaljer i trefolie kan være flotte detaljer til baderommet og til din baderomsinnredning i eik. Under ser du Helva vegglampe i trefolie og Oja taklampe med ramme i trefolie. 

 

Se all vår baderomsbelysning her 🚿

 

Forklaring av soner i våtrom - Trygg belysning på badet

Når du velger baderomsbelysning er det viktig å tenke på soneinndelinger på våtrom. Dersom høyde fra gulv til lampe er over 225 cm, er det ingen spesielle krav. Når man bestemmer type belysning og plassering av baderomsbelysningssoner, er det på bakgrunn av fuktighetsnivåer og strøm. I de fleste land er baderomsbelysningssonene delt inn i tre soner: sone 0, sone 1 og sone 2.


Sone 0:
Den første sonen, kalt sone 0, er selve badekaret eller dusjsonen. Her kreves det spesielle sikkerhetsforskrifter. Belysningen må være vanntett og ha en høy IP-klassifisering, som beskytter mot fuktighet og vannsprut. Et eksempel på egnet belysning for denne sonen kan være vanntette LED-spotter eller downlights med IP67-klassifisering. 

Sone 1:
Sone 1 er området rett over badekaret eller dusjen, og den strekker seg til en høyde på 2,25 meter. I denne sonen kreves det også belysning med høy IP-klassifisering, da den kan være utsatt for vanndamp. LED-spotter med IP44-klassifisering er et populært valg for sone 1.

Sone 2:
Sone 2 er området rundt vasken og strekker seg 0,6 meter fra kanten av badekaret eller dusjen. Her er risikoen for direkte kontakt med vann lavere, men det er fortsatt viktig å velge belysning med IP44-klassifisering for å beskytte mot vanndamp og fuktighet. Vegglamper eller downlights egnet for baderom kan være passende valg for denne sonen.

Sone 3:

Sone 3 er den fjerne sonen fra vannkildene, vanligvis området utenfor 2,4 meter fra badekar og dusj. Her er det mindre krav til spesifikk IP-klassifisering, men det er fortsatt lurt å velge belysning som er egnet for fuktige miljøer. For sone 3 kan du vurdere taklamper, speillamper eller veggmonterte lamper.

Minimumskrav IP-grad 240V 12V
Innendørs (utenom baderom): IP20 IP20
Baderom sone 0: Ikke tillatt IPX7
Baderom sone 1: Ikke tillatt IPX4 / IP44
Baderom sone 2: IPX4 / IP44 IPX4 / IP44
Utenfor sone 2 / øvrige områder IP20 IP20


IP23 = regnsikker.
IP24 = sprutsikker.
IP45 = spylesikker.