Hvordan lyse opp kjøkkenet

7. feb 2023
Kjøkkenet er et av de rommene i huset som blir oftest brukt. Det er rommet for sosiale sammenkomster og som i nyere boliger flyter sammen med stuen. God belysning er avgjørende på kjøkkenet, for her skal både maten lages og stemningen skapes. Da spiller lyset en stor rolle og det er viktig at du her husker på all funksjonalitet et moderne kjøkken innehar, og hvilke områder som krever et godt arbeidslys. 

3 tips til god kjøkkenbelysning

  • Generell belysning
  • Stemningsbelysning
  • Arbeidsbelysning

Generell belysning

Den generelle belysning er det lyset, som skal sørge for at hele kjøkkenet lyses opp. Antidark er en leverandør som leverer et fleksibelt skinnesystem og utenpåliggende spotter i minimalistisk design som kan kombineres på et hav av ulike måter, ideelt for kjøkken. De har skinnesystem og spotter av høy kvalitet til en god pris, se de her.

På bilde nedenfor har de brukt Designline Tube pro spot. Her kan du kjøpe ferdig lengde med spotter eller sette sammen etter eget ønske. Skinnene kommer i tidsriktige farger som passer til nettopp din stil.

 

Stemningsbelysning

Det er viktig at et kjøkken også har atmosfære og virker varmt og behagelig å være i. Her er stemningslys en viktig faktor, og det er gjerne lyset over spisebordet som setter denne stemningen. Dersom det både jobbes og gjøres lekser ved spisebordet kan det være fornuftig å velge en lampe som her gir nedadrettet lys. Har man godt nok generelt lys i rommet har ikke dette så stor betydning. Stemningsbelysning kan være både pendler, vegglamper og bordlamper. Det kommer helt an på hvor stor rommet er og hvordan innretningen er i kjøkkenet.

Bilde nedenfor: Joanet takpendel fra Lucide  /  Asteria pendel fra Umage

Arbeidslys

Når vi snakker om kjøkkenbelysning er det viktigt å tenke godt arbeidslys. Det gjør at det blir hyggeligere og mer behagelig å lage mat på et kjøkken hvor det er tenkt over, hvor det er viktig at lyset er ekstra skarpt og konsentrert. Det kan for eksempel være over komfyren, på kjøkkenbenken, hvor man lager mat eller vasker opp. Det gode arbeidslyset  er praktisk lys, men det kan også være flotte lamper med et stilrent uttrykk. Er du på utkikk etter benkbelysning, se her.

Bilde nedenfor: Stay vegglamper fra DFTP