Vakker belysning på hytta.

5. apr 2023

På familiehytta Fjellro på Kyrkjebygdheia i Øvre Telemark henger denne nydelige krystallkulelampen, som også har fått navnet Fjellro.

Hadeland glassverk Belysning

Hytta tilhører familien Johannessen fra Sandefjord, og datteren Silje Horntvedt er en dyktig interiør-influencer og fotograf. Hun kan fortelle at hele familien er fornøyd med både hytte og belysning.

Lampen Fjellro fra Hadeland glassverk har et rolig, nedtonet uttrykk, og former og farger er med på å ta uterommet inn. Når jeg ser på lampen kjenner jeg igjen både fjell, vann og skog. Lampen har virkelig blitt et midtpunkt i hytta, til og med min far er helt betatt, forteller Silje.

Eikebaldakinen som krystallkulene henger i, er laget av gjenvunnet eik fra Sør- og Mellom- Europa. Trevirket er mellom 100 og 300 år gammelt, med en eksepsjonell kvalitet og en vakker patina. Ledningene samles på toppen av baldakinen og skjules i en liten boks. Dette gjør at kun ett strømuttak kreves for Fjellro-lampen, til tross for at selve komposisjonen består av seks individuelle lampekupler.

Fjellro taklampe Hadeland glassverk belysning

-Vi brukte god tid på å finne de rette løsningene, spesielt med tanke på sammensetningen av belysning. Det var viktig å få på plass rett belysning, men minst like viktig var det å finne de lampene som passet hytta og vår personlige smak. 

Hengende over stuebordet har hytta en kombinasjon av 3 stk arkivkupler i modell 4014, med farge kakao, som er festet i en sort rund baldakin (340mm). 

 -Selv om arkivlampene er strammere i formen enn krystallkulene, synes jeg alle lampene passer veldig godt sammen, både med form og fargepalett. Og jeg elsker at man kan se horisonten og landskapet gjennom arkivkuplene, forteller Silje.

Ønsker du samme stil som Silje Horntvedt finner du lampene her hos oss. 

 

Når det gjelder belysning i forskjellige rom i en hytte, vil behovene variere avhengig av rommets funksjon og størrelse. Her er noen generelle tips for å lyse opp forskjellige rom:

  1.  Stuen er vanligvis det største og mest allsidige rommet i en hytte, så belysningen bør reflektere dette. En kombinasjon av taklamper, gulvlamper og bordlamper vil gi god belysning for forskjellige aktiviteter som å se på TV, lese eller spille spill. Her er det viktig å ha mulighet for å kunne dimme lyset. 

  2.  Kjøkkenet trenger godt arbeidslys, spesielt på benkeplaten og over komfyren. Under skap kan det også være nyttig for å gi ekstra lys til arbeidsområdene. Lampen over spisebordet vil skape en koselig atmosfære under måltider. Tenk nøye over hvilken nytteverdi du ønsker fra denne lampen. Skal den gi godt lys til bordet eller kun stemningslys?

  3.  Soverommet bør ha belysning som kan justeres etter behov og stemning. Sengelamper eller leselamper ved siden av sengen gir godt leselys, mens taklamper gir grunnbelysning. Sørg for å montere dimmere, det gir den rette atmosfæren for å slappe av og sove.

  4. Badet bør ha god belysning over speilet for å sikre at du får god sikt mens du bruker det. Legg også til en taklampe eller downlights for å gi ekstra belysning i hele rommet.

  5.  Gangen kan ha nytte av en god taklampe for å gi lys til hele rommet. Har du smørebod bør denne også være godt belyst. Hvis det er nok plass, kan en bordlampe eller gulvlampe gi ekstra belysning og en koselig atmosfære.

Husk at det er viktig å tilpasse belysningen til dine spesifikke behov og preferanser, samt å velge belysning som passer til hyttas stil og interiør.