Hvordan bestemme seg for form og størrelse på takpendelen?

26. jan 2018

Du skal ha ny taklampe, du sitter på nettet og scroller, utvalget virker endeløst. Du finner runde, traktformede, bolleformede, rektangulære eller andre geometriske former - for ikke å snakke om utvalget i materialer og farger. Skal du velge en lampe med integrert LED eller med mulighet for å bytte lyspæren selv? Vi skjønner det er lett å bli forvirret så her kommer et par enkle tips det kan være verdt å ta med seg videre.

Form og farge

Takpendler

Dee fra Nordlux

Tenk på hva du ønsker med din nye lampe. Vil du ha fokusbelysning over et spisebord, en kjøkkenbenk eller øy, eller kun stemningsbelysning i et rom. Størrelse og utforming på lampen er viktig, det samme med valg av lyskilde og om du har lampen tilkoblet en ekstern dimmer for selv å kunne kontrollere belysningen. Start med å finne ut hvilken stil som passer best til ditt hjem - minimalistisk, nordisk, klassisk eller noe mer særegent. Finn deretter en farge som passer inn, evt utform rommet etter valg av lampe og prøv å hold deg til en form på lampene. Har du rund bordlampe så er det greit å skaffe en rund pendel. Varier gjerne materialer og farger men hold deg til en basisform - dette gir et mye bedre helhetsinntrykk i rommet. Match farger på lampene med f.eks veggfarge, sofa, puter eller annet tilbehør. Rommet vil da fremstå mye mer gjennomtenkt og mindre rotete.  

Størrelse og lyskilde 

Mogano fra Eglo

Størrelsen på lampen er også viktig - du vil ikke den skal virke påtrengende eller være til hinder for utsikt. Prøv gjerne med forskjellige størrelser før du bestemmer deg - 2 mindre pendler kan være vel så fint som 1 stor. Her spiller faktorer som takhøyde, størrelse på rommet, lengden på bordet eller benken m.m en viktig rolle for hva du bør velge. F.eks - pendler i glass kan virke mindre enn pendler i samme størrelse laget av lakkert metall, dette pga gjennomsiktigheten. 

Tenk også på valg av lyskilde når du har bestemt deg for en lampe. En tett pendel med skjult lyskilde ønsker du gjerne skal gi rikelig med lys og ha en varmhvit farge (2700K), imens en pendel med eksponert lyskilde gjerne fungerer mer som et dekor objekt og du bør da velge en lyspære som ser pen ut, med en varmere lysfarge (2000-2200K) og som ikke er blendende.

 

       

      Aluvia fra VITA                                ROCKS fra Magnor Glassverk