TIPS TIL PLASSERING AV DOWNLIGHTS

DOWNLIGHT "SMØRBRØDLISTE"
Godt forarbeid gir ofte bedre resultat, vi har derfor laget en "smørbrødliste" som kan være nyttig ved planlegging av downlights.
Se vårt utvalg av Lavtbyggende downlights her: Se utvalg

  • Montering av downlights bør være 40-50 cm fra veggen.
  • Avstand mellom downlights bør være omtrent 120-150 cm. 
  • Planlegg hvor lysbuen skal begynne.
  • Planlegg hvordan møbleringen skal bli slik at du unngår blending fra lyskildene samt downlights for nær skap og seksjoner.
  • Unngå plassering av downlights rett over store vindusflater.
    Bruk gjerne hvite persienner/gardiner for å utnytte og reflektere lyset ut i rommet. 
  • Ved plassering av downlights på kjøkken bør downlight over arbeidsbenk plasseres på linje med kanten av benkeplaten for å få best mulig arbeidslys uten skygger samt lys i skapene.
  • Mål høyden i rommet for å finne ut om du skal montere standard- eller lavtbyggende downlights. 
  • Husk å vinkle lyset inn mot veggflatene eller hvit persienne for å utnytte det indirekte lyset, noe som oppleves behagelig for øyet. 
Standard downlight har en byggehøyde på ca. 12 cm, mens lavtbyggende benyttes der man lekter ned 4,8 cm og ikke har plass til mer i høyde. 
Det neste man må tenke på er om man trenger lavtbyggende downlights eller om man har plass til en downlight med byggehøyde på ca 12cm. Lavtbyggende benyttes der man lekter ned 48mm og ikke har plass til mer i høyden. Man kan med fordel bruke lavtbyggende downlights der man ønsker kraftig lys og lavest mulig dimming. De har også ekstern driver/elektronikk som ligger utenfor lyskilden, dette gir bedre kjøling og lengre levetid.
 

DOWNLIGHTS PÅ BADEROM
Det ikke lovlig å montere belysningsutstyr for nettspenning (240V) ved sone 0 og 1 i dusjområdet på baderom. (Les mer om våtromssoner på bad her)

Sone 0: Sone 0 er den innvendige delen av et badekar eller dusjkar. For dusj uten dusjkar er sone 0 begrenset av et horisontalt plan 10cm over det ferdige gulvnivå og innenfor kabinettet/badekar.

Sone 1: Vertikalt plan over dusj eller badekar, evt. 0-60 cm fra dusjhode (2,25m over gulv = sone 2). Sonen begrenses ellers av gulvet og et plan 2,25m over gulvet.

Sone 2: Gjelder fra sone 1 og 60 cm utover. Dersom det måles minimum 225 cm fra gulv til tak, kan det monteres 230V downlights, halogen eller LED-downlight. Alt over 225 cm over gulv er utenfor sone 2, og her kan du stort sett benytte alle lamper. Ta gjerne kontakt med oss dersom du er i tvil.

  

TEKNISKE BEGREPER

Kelvin: fargetemperaturen på lyset. 
Fargetemperaturen bør være 2700K (varmhvit) i alle husets rom. 

Dimming: Vi selger kun dimbare downlights.
Ved montering av dimmer, vil en oppleve en fleksibel og behagelig lyssetting, der en kan regulere lyset tilpasset enhver anledning.
Dimmere fungerer på ulike måter, det står derfor spesifisert anbefalt dimming under hvert produkt.

dimmer