Tips til plassering av downlights

 

På bad er det ikke lov til å montere belysningsutstyr for nettspenning (240V) i sone 0 og 1 som er i dusjområde (takhøyde under 225cm) og 120 cm fra fra dusjhode.

225 cm fra gulv og over er sone 2 og her kan man montere 230V downlights, halogen eller led downlight.

Ved planlegging av downlight i rom er det viktig å tenke på plassering av downlights, tv, sofaer og bord.

  • Montering av downlights bør være 40-50 cm fra veggen.
  • Avstand mellom downlights bør være fra 120-150 cm. 
  • Planlegg hvor lysbuen skal begynne, og hvordan møbleringen skal bli. Mange plasserer downlightsene uavhengig av hvor seksjoner og kap skal være, for så i ettertid oppleve at downlightene ble altfor nær skapene.
    - Ved plassering av downlights på kjøkken bør downlight over arbeidsbenk plasseres på linje med kanten av benkeplaten for å få best mulig arbeidslys uten skygger samt lys i skapene.
    - Unngå plassering av downlights rett over store vindusflater da man ikke får utnyttet lyset. Eventuelt bruk hvite persienner/gardiner som reflekterer lyset ut i rommet.

    Det er viktig å tenke på hvordan lyskilde man vil benytte, foreløpig finnes fortsatt den lite energieffektive halogenpæren, men denne vil fases ut iløpet av 2016. Så vi anbefaler LED, den koster litt mer i innkjøp men spares fort inn. Det er en del tekniske begreper rundt LED, den viktigste er: 
Kelvin: det er fargetemperaturen på lyset og denne bør være 2700K i alle rom i boligen. 2700K er varmhvit.

 

Dimbar: Vi selger kun downlights som er dimbare, alle produkter har anbefalt dimmer på hvert produkt. Ikke alle dimmere fungerer likt!

Det neste man må tenke på er om man trenger lavtbyggende downlights eller om man har plass til en downlight med byggehøyde på ca 12cm. Lavtbyggende benyttes der man lekter ned 48mm og ikke har plass til mer i høyden. Man kan med fordel bruke lavtbyggende downlights ellers også der man ønsker kraftig lys og lavest mulig dimming. De har også ekstern driver/elektronikk som ligger utenfor lyskilden, dette gir bedre kjøling og lengre levetid.

Husk å vinkle lyset inn mot veggflatene eller hvite persienner for å utnytte det indirekte lyset, noe som oppleves som behagelig for øynene.
Tenk grundig igjennom plassering i forbindelse med sofa, sittegrupper og fjernsyn, slik at en slipper å oppleve blending fra lyskildene.
Ved montering av dimmer, vil en oppleve en fleksibel og behagelig lyssetting, der en kan regulere lyset tilpasset enhver anledning.