Våtromssoner på bad

Våtromssoner baderomsbelysning

Når du velger baderomsbelysning er det viktig å tenke på soneinndelinger på våtrom. Dersom høyde fra gulv til lampe er over 225 cm, er det ingen spesielle krav.

Forklaringer på områdedefinisjoner:

Sone 0: Sone 0 er den innvendige delen av et badekar eller dusjkar. For dusj uten dusjkar er sone 0 begrenset av et horisontalt plan 10cm over det ferdige gulvnivå og innenfor kabinettet/badekar.

Sone 1: Vertikalt plan over dusj eller badekar, evt. 0-0,6m fra dusjhode (2,25m over gulv = sone 2). Sonen begrenses ellers av gulvet og et plan 2,25m over gulvet.

Sone 2: Fra sone 1 og 0,6m utover. Begrenses av gulvet og et plan 2,25m over. Alt over 2,25m over gulv er utenfor sone 2, og her kan du stort sett bruke alle lamper. Om du er i tvil, ta kontakt med oss.

Øvrige områder (tidligere sone 3): Resten av baderommet som er utenfor de øvrige sonene. Det er tillatt med belysningsutstyr (IP44 og IP20) av Klasse I (enkeltisolert med jord), Klasse II (dobbeltisolert) og Klasse III (lavvolt).


Vedrørende krav som stilles i de forksjellige soner, beskyttelse mot vann og støv, henvises det til gjeldende installasjonsforskrifter NEK 400. Installasjonsen skal foretas av fagmann.

I sone 0 og 1 er det ikke tillatt å montere belysningsutstyr for nettspenning (240V). Det må påses at alle elektriske forbindelser er godt tiltrukket og at det er god forbindelse. Påse at alle koblinger er riktig koblet. En dårlig forbindelse medfører stor brannfare. Dette er spesielt viktig når man jobber med lavvolts belysning, 12V og 24V, da det normalt blir høyere strømstyrker.

Minimumskrav IP-grad 240V 12V
Innendørs (utenom baderom): IP20 IP20
Baderom sone 0: Ikke tillatt IPX7
Baderom sone 1: Ikke tillatt IPX4 / IP44
Baderom sone 2: IPX4 / IP44 IPX4 / IP44
Utenfor sone 2 / øvrige områder IP20 IP20


IP23 = regnsikker.
IP24 = sprutsikker.
IP45 = spylesikker.

 

Når det gjelder baderomsbelysning, er det flere faktorer du bør vurdere for å skape et funksjonelt og behagelig baderom. En viktig faktor å ta hensyn til er sikkerheten. Baderommet er delt inn i ulike soner basert på nærhet til vannkilder og risikoen for fuktighetsskader. Det er viktig å velge riktig belysning for hver sone.

Den første sonen, kalt sone 0, er selve badekaret eller dusjsonen. Her kreves det spesielle sikkerhetsforskrifter. Belysningen må være vanntett og ha en høy IP-klassifisering, som beskytter mot fuktighet og vannsprut. Et eksempel på egnet belysning for denne sonen kan være vanntette LED-spotter eller downlights med IP67-klassifisering. 

Sone 1 er området rett over badekaret eller dusjen, og den strekker seg til en høyde på 2,25 meter. I denne sonen kreves det også belysning med høy IP-klassifisering, da den kan være utsatt for vanndamp. LED-spotter med IP44-klassifisering er et populært valg for sone 1.

Sone 2 er området rundt vasken og strekker seg 0,6 meter fra kanten av badekaret eller dusjen. Her er risikoen for direkte kontakt med vann lavere, men det er fortsatt viktig å velge belysning med IP44-klassifisering for å beskytte mot vanndamp og fuktighet. Vegglamper eller downlights egnet for baderom kan være passende valg for denne sonen.

Sone 3 er den fjerne sonen fra vannkildene, vanligvis området utenfor 2,4 meter fra badekar og dusj. Her er det mindre krav til spesifikk IP-klassifisering, men det er fortsatt lurt å velge belysning som er egnet for fuktige miljøer. For sone 3 kan du vurdere taklamper, speillamper eller veggmonterte lamper.

Når du velger baderomsbelysning, er det viktig å vurdere både funksjonalitet og design. Du bør velge belysning som gir tilstrekkelig lys for daglige aktiviteter som barbering eller påføring av sminke. Dimmere kan også være nyttige for å skape stemningsbelysning når det er behov for avslapning.

Sminkespeil med lys

  1. Presis belysning: Sminkespeil med innebygde lyskilder gir en jevn og direkte belysning som er ideell for sminkeapplikasjon. Lyset er ofte justerbart og kan etterligne naturlig dagslys, slik at du kan få nøyaktig fargegjengivelse og unngå feil i sminken.

  2. Bedre synlighet: Lyskilden rundt speilet reduserer skygger og reflekser, noe som gir bedre synlighet og klarhet når du bruker sminke eller utfører andre detaljerte ansiktsbehandlinger. Dette kan hjelpe deg med å oppnå en jevnere og mer profesjonell påføring av sminke.

  3. Fokus på ansiktet: Sminkespeil med lys er designet for å rette belysningen mot ansiktet ditt, slik at du kan se ansiktet ditt tydelig uten forstyrrelser. Dette gjør det enklere å fokusere på de områdene du ønsker å jobbe med og sikre en mer presis påføring.

  4. Stemningsbelysning: Noen sminkespeil med lys har justerbare lysstyrkenivåer og fargetemperaturer, slik at du kan tilpasse belysningen etter behov. Dette gjør det mulig å skape forskjellige atmosfærer og stemninger på badet, enten det er et lyst og energisk lys om morgenen eller et mykere og avslappende lys om kvelden.

  5. Praktisk og plassbesparende: Sminkespeil med lys er vanligvis utformet for å være kompakte og enkle å montere på veggen eller plassere på en benkeplate. Dette gjør dem praktiske og plassbesparende, spesielt for mindre baderom.

Når du velger et sminkespeil med lys, bør du vurdere faktorer som lysstyrke, fargetemperatur, justerbarhet og design. Lightup.no tilbyr et utvalg av sminkespeil med lys som passer til ulike behov og stiler.